6. Circulaire en duurzame hoofdstad

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

Conform de begroting 2019-2022 vormde 2019 een overgangsjaar met een beperkt budget. Na jarenlang plannen maken zijn we medio 2019 overgegaan op de (voorbereiding van de) realisatie van concrete projecten. De eerste helft van 2019 stond in teken van het - in dialoog met, in - en externe belanghebbenden- opstellen van het Uitvoeringsprogramma 2019-2022 Venlo Circulaire en duurzame hoofdstad. Duurzaamheidsprojecten kunnen alleen slagen als er draagvlak is bij belanghebbenden waaronder de bevolking. De focus is in 2019 dan ook verlegd van aandacht voor innovatieve - op zichzelf staande - voorbeelden, naar verbreden, in actie en doen op grotere schaal. Dat betekent dat wij ons meer zijn gaan richten op het creëren van massa, mensen in beweging krijgen én het faciliteren en ondersteunen.

Duurzaamheid komt steeds nadrukkelijker terug in de andere raadsprogramma's, met name het programma Welvarend Venlo en Leefbaarheid, waarbij onder andere is ingezet op het benoemen en realiseren van cross-overs tussen verschillende uitvoeringsprogramma's zoals Trendsportal en het Economische Uitvoeringsprogramma. Beide genoemde uitvoeringsprogramma's zijn (eveneens) tot stand gekomen in dialoog met regionale en lokale belanghebbenden. Op deze wijze zijn ook initiatieven van 'buiten' gestimuleerd en/of gefaciliteerd, zoals bijvoorbeeld Deel de Zon.

Op lokaal niveau zijn we in dialoog gegaan met inwoners, ondernemers, organisaties en ketenpartners om bewustwording en draagvlak voor samenwerking met de samenleving bij actieve verduurzaming en (klimaat)adaptatie van onze gemeente te bereiken en initiatieven op te halen. Tegelijkertijd hebben we geconstateerd dat er mooie lokale initiatieven zijn. Daar waar mogelijk en zinvol hebben als gemeente hierbij aangesloten. Samenwerken op lokaal niveau hebben we gedaan volgens de Venlose aanpak die erop gericht is duurzaamheid als kansendossier te beschouwen die niet minder, maar juist meer plezier en perspectief biedt voor inwoners en bedrijven. Deze dialogen vormen onder andere de basis voor de eerste wijkakkoorden die in 2020 zullen worden afgesloten.

In kader van de Energietransitie (Regionale Energie Strategie) en Klimaatadaptatie (Regionale Adaptatie Strategie) is er op regionaal niveau samengewerkt met de provincie, regiogemeenten in Noord- en Midden-Limburg en ketenpartners. In kader van de Warmtevisie Gebouwde Omgeving en Pilotwijk Gas(t)vrije Wijk is ook op lokaal niveau samengewerkt met ketenpartners. Bovendien zijn voor zowel de energie- en warmtetransitie als de klimaatadaptatie contacten gelegd met kennis- en onderwijsinstellingen en zijn er studies uitgevoerd of opgestart.