6. Circulaire en duurzame hoofdstad

Wat hebben wij bereikt?

Voor het Programma Circulaire en duurzame hoofdstad geldt dat de behaalde resultaten in het overgangsjaar 2019 grotendeels in lijn waren met de begroting. Zo heeft het college medio 2019, na consultatie van de raad, het Uitvoeringsprogramma 2019-2022 Venlo Circulaire en duurzame hoofdstad vastgesteld. Dit uitvoeringsprogramma bevat activiteiten en projecten die niet alleen betrekking hebben op alle drie de programmalijnen, maar ook acties omvat die zijn belegd bij een van de andere vijf raadsprogramma's. Het is dan ook de ambitie van dit programma om het duurzaamheidshandelen en -denken een integraal onderdeel te laten zijn van alle programma's en projecten.  De eerste resultaten hiervan zijn al zichtbaar. Denk aan de aanschaf van elektrische auto's, gymzaal Hoogbroek en gesprekken met schoolbesturen over de concrete verduurzaming van de gebouwen.
Veel van de activiteiten en projecten die (vervolgens) in 2019 zijn opgestart leiden pas in 2020 en later tot concrete resultaten. Hieronder worden voor het programma als geheel en per programmalijn kort een aantal belangrijke resultaten benoemd.

Programmabreed
De focus in 2019 lag op het aangaan van de dialoog met stakeholders en het uitwerken van initiatieven en ideeën in een concreet uitvoeringsprogramma. We hebben in kader hiervan de volgende resultaten geboekt:

  • Het Uitvoeringsprogramma 2019-2022 Venlo Circulaire en duurzame hoofdstad is op- en vastgesteld.
  • Er waren acht themabijeenkomsten in kader van de bewustwording over duurzaamheid (Belfeld, Steyl (2x), Tegelen, Hout Blerick, 'T Ven (2x) en Venlo Centrum). In 2020 zal dit leiden tot een aantal concrete wijkakkoorden.
  • Er heeft een duurzaamheidsmarkt (in kader van de Duurzame Huizenroute) plaatsgevonden.
  • Er is een concept van het duurzaamheidsloket opgesteld en via een marktverkenning getoetst. In het kader van dit loket is een subsidieaanvraag voor €1.500.000 voor woningeigenaren in kader van de Regeling Reductie Energiegebruik ingediend en gehonoreerd. De invoering van het loket inclusief de uitvoering van de subsidieregeling wordt voorzien in het eerste kwartaal van 2020.
  • Er is een communicatie lay-out 'MorgeninVenlo' ontwikkeld. Deze wordt vanaf 2020 gebruikt voor alle communicatie rondom het programma Duurzame en Circulaire Hoofdstad.
  • De Investeringsagenda Noord-Limburg is tot stand gekomen, met onder andere de thema's Energie & Klimaat (icoonproject Regionale energiestrategie, waterveiligheid en energielandschappen), Landelijk gebied (icoonproject Verduurzamen glastuinbouw, kringlooplandbouw en gezonde voeding) en Mobiliteit & Logistiek (icoonproject Duurzame mobiliteit).

Programmalijn Energietransitie
Deze programmalijn is gestoeld op de wettelijke opgaven die het Rijk ons heeft opgelegd vanuit het Klimaatakkoord, maar aangevuld met eigen ambities. Doordat het nationale klimaatakkoord later is vastgesteld dan voorzien in de begroting 2019-2022, is ook het tijdspad van de wettelijke opgaven waarvoor de gemeente en regio Venlo staan deels doorgeschoven. We hebben desondanks in 2019 een aantal belangrijke resultaten geboekt:

  • De concept uitgangspuntennotitie RES Noord- en Midden-Limburg is opgesteld en ter consultatie voorgelegd aan de gemeenteraad.
  • Er is een studie 'selectie pilotwijk' uitgevoerd. Op basis van deze studie heeft het college gekozen voor de wijk Hagerhof-Oost als pilotwijk voor de subsidieaanvraag Proeftuinen Aardgasvrije Wijken. De start van de communicatie van de pilot gas(t)vrije wijk en de subsidieaanvraag vinden begin 2020 plaats.
  • De Transitievisie Gebouwde Omgeving Venlo 1.0 is opgesteld. Deze zal in het eerste kwartaal van 2020 worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Programmalijn Klimaatadaptatie
Ook deze programmalijn is gestoeld op de wettelijke opgaven vanuit het Klimaatakkoord en aangevuld met eigen ambities. Belangrijke resultaten die in 2019 zijn behaald zijn:

  • De online klimaatatlas als resultaat van de klimaatstresstest light Waterpanel Noord is opgeleverd.
  • De beleidsnota Agenda Groen & Water is opgesteld. Vaststelling wordt voorzien in eerste kwartaal 2020.
  • De Pilot "De Groene Straat" is uitgewerkt. De start van de pilot wordt voorzien in begin 2020.

Programmalijn Circulariteit
Meer dan in beide andere programmalijnen, is deze programmalijn gestoeld op onze eigen ambities. Deze programmalijn gaat dwars door alle raadsprogramma's heen, zoals deels blijkt uit de volgende voorbeelden:

  • Vanuit het Economische Uitvoeringsprogramma zijn de projecten Opschaling pilot Noorderpoort-Veegtes en Aanjaagfonds Circulaire business cases door het college vastgesteld.
  • Vanuit de (geprioriteerde) doelstellingen en projectenlijst van Trendsportal zijn onder andere de projecten Deel de Zon en Duurzame stadslogistiek gestart.