De ambitie van het programma Leefbaar Venlo is betrouwbare dienstverlening en een aantrekkelijke woon- en leefomgeving realiseren (dienstbaar, schoon, heel en veilig). Het programma bevat de volgende programmalijnen en subdoelen:
- Dienstverlening: het leveren van gemeentelijke diensten, producten en informatie op een effectieve en efficiënte wijze en zoveel mogelijk aansluitend bij de klantwensen. Ambities staan in de dienstverleningsvisie "Venlo Voorop", deze bevat drie centrale werkprincipes: 1. denken vanuit de leefwereld van onze klanten en relaties, 2. streven naar eenvoud en 3. dienstverlening is van de hele gemeente en iedere ambtenaar is medeverantwoordelijk voor de kwaliteit daarvan.
- Openbare orde en Veiligheid: samen met de inwoners invulling geven aan de veiligheid in wijken en buurten. Kernopgave is: iedereen heeft recht op een veilig bestaan en werkt mee aan een veilige leefomgeving (Sociale structuurvisie Venlo 2022).
- Wonen: het bieden van een aantrekkelijke woonomgeving. Venlo wil een veelzijdige stad in het groen zijn waar iedereen kan wonen en waar het wonen voorziet in alle treden van de woonladder (Strategische visie 2030).
- Omgeving: het in standhouden van een aantrekkelijke, hele en veilige leefomgeving. Ambities: een combinatie van een stedelijk centrum met dorpskernen en wijken in een groen casco van Maas en natuur. Een kwalitatief hoogwaardige woonomgeving door langjarig gerichte investering en door eigen inzet van buurtbewoners door de buurt zelf invulling te laten geven aan de inzet van beschikbaar onderhoudsgeld (pilots). Doorontwikkelen van het wijkgericht werken zodat er sprake is van betrokkenheid, inspraak en zelfbestuur (Strategische visie 2030).
- Bereikbaarheid: het realiseren van een verkeersveilige en bereikbare stad en regio. Ambities: een uitstekende multimodale ontsluiting en een goed bereikbare binnenstad, zowel met de auto als met het openbaar vervoer en met goede parkeervoorzieningen (Strategische visie 2030).
Per programmalijn kunnen de volgende resultaten worden genoemd.
De programmalijn Dienstverlening heeft als doelstelling het op een betrouwbare en klantgerichte wijze leveren van gemeentelijke diensten en producten
Wat hebben we bereikt?
- In 2019 is de telefonische wachttijd sterk gedaald. deze bedroeg in 2018 nog meer dan 3 minuten gemiddeld. Aan het eind van 2019 was dit minder dan een halve minuut, de branchetijd voor telefonische wachttijden.
- In 2019 is een mix van online en offline communicatiemiddelen en social media ingezet. We zien een stijging van het aantal volgers van social media en het gemiddelde bereik van social media ten opzichte van 2018 is gestegen.
- Het aantal huisbezoeken i.v.m. het toezicht op bewoning is verhoogd.
- In 2019 is gestart met de conservering en digitalisering van het oud-archief Venlo 1272-1795
- Met een nieuw ontwikkelde website voor het gemeentearchief kunnen we het publiek vanaf 2020 beter bedienen.
- In 2019 zijn achttien samenlevingsagenda's opgesteld en vastgesteld. Uitvoering vindt plaats in 2020.
- In 2019 is een uitvoeringsprogramma opgesteld voor het geprioriteerde gebied Vastenavondkamp en zijn afspraken gemaakt met de provincie over het opstellen van een ruimtelijk-fysieke visie die in het najaar van 2020 gereed zal zijn.
De programmalijn Openbare orde en Veiligheid heeft als doelstelling dat burgers, bezoekers en bedrijven zich veilig voelen en zijn in Venlo.
Wat hebben we bereikt?
- In 2019 is het Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 vastgesteld.
- Ingezet is op de speerpunten 1. Adresgerelateerde problematiek, 2. Veiligheid en Zorg en 3. Ondermijnende criminaliteit.
De programmalijn Wonen heeft als dat doelstelling dat een aantrekkelijk, passend en toekomstbestendig woningaanbod wordt gerealiseerd.
Wat hebben we bereikt?
- In 2019 zijn (onder andere) de volgende woningbouwprojecten opgeleverd: Stadhoudersstraat in Blerick (Woonwenz: 37 huurwoningen, waarvan 28 levensloopbestendig, 10 koopwoningen), Nassaustraat in Venlo (Campus Vastgoed Greenport Venlo: 28 studentenstudio’s), Ferdinand Bolstraat in Venlo-Noord (Bouwmij Janssen: 6 levensloopbestendige koopwoningen), Rozenhof Velden (BPD Ontwikkeling: 8 koopwoningen, waarvan 4 levensloopbestendig)
- Op het merendeel van de woonwagenlocaties is gestart met het opheffen van illegale situaties door handhaving, het herinrichten van de locatie en het legaliseren van de nieuwe situatie
- In april is het ‘Beleidskader Huisvesting Arbeidsmigranten (short-stay)’ door de raad vastgesteld.
- het uitvoeringsprogramma VTH 2019 is vastgesteld en grotendeels uitgevoerd.
De programmalijn Omgeving heeft als doelstelling dat een kwalitatieve en toekomstbestendige leefomgeving wordt gerealiseerd
Wat hebben we bereikt?
- Als laatste regionale POL-uitwerking is in juni 2019 de ‘Regionale visie Land- en Tuinbouw Noord-Limburg’ en het ‘Regionaal Ruimtelijk Kwaliteitskader’ vastgesteld.
- In samenspraak met het waterschap is voor twee dijkversterkingslocaties (Steyl en Belfeld) uit het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) een voorkeursalternatief voorbereid. Beide voorkeursalternatieven zijn vastgesteld door het dagelijks bestuur van het waterschap. Daarnaast heeft de minister een richtinggevend besluit genomen voor twee andere voorkeursalternatieven voor dijkverleggingen.
- Er is geïnvesteerd in geluids-, lucht- en bodemkwaliteit.
- Er is geïnvesteerd in kunst in de openbare ruimte.
De programmalijn Bereikbaarheid heeft als doelstelling dat een verkeersveilige en bereikbare leefomgeving wordt gerealiseerd.
Wat hebben we bereikt?
- In 2019 is uitvoering gegeven aan het project “Verkeersveilige Schoolomgevingen”. In totaal is €300.000 geïnvesteerd in een uniforme aanduiding voor schoolzones
- Jaarlijks wordt er op basisscholen een educatief programma aangeboden met als doel om een gedragsverandering te realiseren bij verkeersdeelnemers. Op basisscholen is tevens ingezet op verkeerseducatie voor deze kwetsbare doelgroep.
- Op regionale schaal is er in 2019 in samenwerking met de regiogemeenten en de provincie Limburg gestart met het opstellen van een plan van aanpak dat aansluit bij het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 dat door het Rijk is gelanceerd. In 2020 wordt er een uitvoeringsprogramma opgesteld.
- Er is deelgenomen aan de buurtcafés, die invulling geven aan de samenlevingsagenda. Verkeersveiligheid is een van de prioritaire onderwerpen.