De strategische (hoofd-)doelstelling/ ambitie van dit programma is een gezond en actief Venlo. Wij bieden onze inwoners passende ondersteuning binnen de vastgestelde financiële kaders.
Dit doen we via de volgende programmalijnen :
a) Gezond en Vitaal welke als doel heeft een bijdrage aan de gezondheid en kwaliteit van leven van onze inwoners te leveren.
We bereiken dit door onder andere deel te nemen aan (georganiseerde) sport, gezond te leven en veel te bewegen. We meten de bijdrage via de deelname georganiseerde sport, de leefstijlscore, de beweegnorm en het cijfer dat onze inwoners geven aan hun eigen gezondheid.
We ambiëren om de deelname georganiseerde sport gelijk te laten zijn met het Limburgs gemiddelde. Dit is nog net niet bereikt. Het cijfer is licht dalende, hetgeen mogelijk wordt verklaard door de algemene trend van toename van deelname aan ongeorganiseerde sport.
Ditzelfde geldt voor de beweegnorm, deze is ook licht dalende. Daarentegen is de gezondheidsscore en het percentage mensen met overgewicht licht gestegen en de leefstijlscore gelijk gebleven.
b. Ontplooiing heeft als doel om onze inwoners zich in staat te stellen zich naar vermogen te ontwikkelen en te ontplooien zodat zij naar vermogen kunnen meedoen in de samenleving.
We ambiëren het aantal Vroegtijdig schoolverlaters zo laag mogelijk te houden en zoveel mogelijk Venlonaren te laten werken aan hun eigen ontplooiing. Dit laatste is gelijk gebleven, helaas is het aantal VSV-ers licht gestegen en is er een lichte afwijking ten opzichte van de streefcijfers. In de conceptcijfers voor het schooljaar 2018-2019 is weer een daling te zien.
Voor het bereiken van de doelstelling is het verder van belang dat de onderwijsgebouwen voldoende ruimte bieden en op goed onderhouden zijn. Via de budgetovereenkomsten met de schoolbesturen zijn er afspraken gemaakt om de schoolgebouwen op orde te houden.
c. Meedoen heeft als doel dat iedereen naar vermogen meedoet in de samenleving en voor zover mogelijk zelf in het inkomen voorziet.
De sociale cohesie en maatschappelijke participatie zijn belangrijke graadmeters voor deze programmalijn. Ook hier geldt dat de streefwaardes nog net niet bereikt zijn.
Gemiddeld genomen is er een lichte stijging op de participatieladder, mede veroorzaakt doordat meer mensen aan het werk zijn en in eigen inkomen kunnen voorzien. Hierbij zien we dat deze stijging vooral in het middengedeelte van de participatieladder optreedt. De hoogste en laagste ladder laten een lichte daling zien.
Verder zijn het aantal verstrekte bijstandsuitkeringen en de netto arbeidsparticipatie belangrijke indicators. De stevige interne ambitie voor het aantal verstrekte uitkeringen in 2019 was geraamd op 2760. Er is in 2019 een forse daling ingezet van 3150 tot 2836. Helaas is de ambitieuze streefwaarde nog niet bereikt.
Tot slot streven we naar zo weinig mogelijk kinderen in armoede. Hier is de daling mooi ingezet, maar ook de streefwaarde nog niet bereikt.
d. Zelfredzaamheid heeft als doel de noodzakelijke ondersteuning te bieden die noodzakelijk is voor inwoners om zelfredzaam te blijven.
We meten dit onder andere via de zelfredzaamheidsschaal en deze is licht gedaald. Een andere graadmeter is de mate waarin eenzaamheid wordt ervaren en het aantal mantelzorgers en de door hun ervaren belasting. Deze zijn beiden gelijk gebleven.