Onderhoud kapitaalgoederen

Groenvoorzieningen

Beheerareaal:
In dit product wordt binnen het beheerareaal onderscheid gemaakt, zoals onderstaand tabel weergeeft.

Totalen in stuks

Bomen

58.832

Totalen

58.832

Totalen in m2

Bos (bosbeplanting, stadsbos, natuurbos, productiebos)

1.701.496

Beplanting

520.144

Hagen

154.421

Hagen (knipoppervlakte)

352.611

Gras (begrazing, gazon, grasland)

4.034.616

Verharding

317.403

Vijvers, oevers/slootkant

174.036

Greppel, waterloop

173.144

Hondenpaden

76.209

Totalen

7.504.080

Totalen in m1

Hagen

105.498

Totalen

105.498

Vastgesteld kwaliteitsniveau:

Voor het beheerareaal groenvoorzieningen hanteren we voor het dagelijks beheer en onderhoud conform  het Integraal Bestek en het Bomenbestek de nog  in 2007 vastgestelde kwaliteitsniveaus (raadsvoorstel 31-2007). Ook voor 2019 is dit niveau nog actueel.

Actuele onderhoudstoestand:

De uitvoering van de diverse onderhoudscontracten borgt in basis de handhaving van de gewenste kwaliteit van het areaal groenvoorzieningen op het minimumniveau volgens de vastgestelde kwaliteitsniveaus.
Daarnaast worden de bomen nog op veiligheid geïnspecteerd en beheerd.
De kwaliteit van diverse groenvoorzieningen en met name bomen staat onder druk. Dit is veroorzaakt door een achterstand in groot onderhoud (vervangingen),  een  vaak  slechte groeiplaats,  extreme weer (droogte / storm), maar ook door (nieuwe) plagen en ziektes. Vooral de Eikenprocessierups en het beheersen van deze plaag heeft in 2019 geleid tot extra werkzaamheden die niet geborgd zijn in  het reguliere onderhoudscontract.
Uit de in 2019 gehouden buurtcafés in het kader van de Samenlevingsagenda’s komt naar voren dat de staat en het beheer en onderhoud van het groen in de wijken op veel plaatsen niet voldoet aan de wensen van de inwoners. Het betreft hier dan zowel de technische staat als ook de beleving die bewoners hebben van het groen.

Zijn de onderhouds- en beheersplannen actueel:

Al weer enige jaren geleden is een begin gemaakt met het actualiseren van het de groene beleidsnota. De richtinggevende uitspraken van de Agenda Groen en Water zijn daarbij in 2017 al door de raad vastgesteld. Een vaststelling van de definitieve nota staat gepland voor het eerste kwartaal van 2020.
Aan een actuele uitwerking in de vorm van een beheerplan Groen en Water wordt sinds december 2019 gewerkt. Het streven is om die in concept aan het begin van het tweede kwartaal van 2020 gereed te hebben.
De onderhoudscontracten zijn actueel. Het contract Integraal Bestek kan nog worden verlengd tot uiterlijk april 2022 en het contract Bomenstek loopt tot uiterlijk 31-12-2021.

Wat zijn de benodigde onderhoudsbudgetten (beïnvloedbaar):

Bezuinigingen en taakstellingen hebben in de afgelopen jaren de kwaliteitsniveaus onder druk gezet waardoor het steeds lastiger wordt om het huidige kwaliteitsniveau vast te houden. Zo zijn er geen middelen beschikbaar voor de renovaties (vervanging van beplanting). Dit kan een verklaring zijn voor de dalende waardering voor het groen en de reacties die bewoners hierop geven tijdens de buurtcafé ’s.
Dit geldt ook voor bomen. In 2019 zijn er door diverse - helaas niet te vermijden - omstandigheden meer bomen gekapt dan in een gemiddeld jaar en zijn hier vrijwel geen nieuwe bomen voor teruggekomen, omdat de middelen daarvoor ontbraken. We zien dat in de afgelopen periode de kosten voor het onderhoud aan bomen zijn gestegen en de kwaliteit van het areaal is gedaald. Dit komt o.a. door ziektes en plagen, slechte groeiplaatsen van bomen en een aantal extreem droge zomers.

Zijn er knelpunten betreffende de beschikbare onderhoudsbudgetten:

We zien zowel op het onderhoudscontract Bomenbestek als op het Integraal bestek overschrijdingen. Een actualisatie van het beheerplan Groen en Water moet inzichtelijk gaan maken of deze overschrijdingen incidenteel zijn of dat structureel meer onderhoudsbudget noodzakelijk is.

Realisatie 2019:

In 2019 is door het contract Integraal bestek en Bomenbestek uitvoering gegeven aan het dagelijks beheer en onderhoud (regulier werk) van de groenvoorzieningen.
Om buiten het regulier werk invulling te kunnen geven aan noodzakelijke maatregelen ten aanzien van het areaal bomen is het krediet bomen 2019 benut. Het volledige krediet is ingezet voor de kap van risicobomen en bomen die onevenredig veel overlast veroorzaakte. Voor de noodzakelijke herplant van bomen op deze locaties waren deze middelen ontoereikend.
Voor beplantingen waren in 2019 geen middelen voor renovatie en reconstructie (groot onderhoud) beschikbaar. De achterstand die we hier al hadden is daarbij helaas opgelopen.
Naast het uitvoeren van het regulier onderhoud is op een aantal locaties in samenwerking  en op initiatief van actieve bewoners invulling gegeven aan een renovatie van het groen. Hiervoor is budget benut van het “Wijkgericht werken”, vaak in combinatie met SAM – vouchers.

ga terug