3. Grenzeloos Venlo

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

A  Regionale samenwerking:
In de regio is in 2019 hard gewerkt aan diverse strategische opgaven:

  • Strategische Regio Visie
  • Investeringsagenda Noord Limburg
  • Voorbereiding Regio Deal

B Duitslandagenda
Euregio rijn maas noord

Burgemeester Scholten is sinds 1 januari 2019 wederom voor twee jaar voorzitter van de euregio rijn maas noord. Het voorzitterschap rouleert tussen de Nederlandse deelnemers en de Duitse. In de praktijk wordt het voorzitterschap waargenomen door Venlo en de Duitse steden Krefeld en Mönchengladbach. De huidige periode van de Europese fondsen wordt in 2020 afgesloten en momenteel wordt gewerkt aan een nieuw programma voor de nieuwe periode die naar verwachting in 2021 begint.
Alle wethouders nemen op basis van hun portefeuille deel aan de nieuwe inhoudelijk georiënteerde commissies van de Euregio.

Grensinfopunt
Er zijn afspraken gemaakt over de structurele financiering van de grensinfopunten. Daarmee is geborgd dat deze ook na afloop van de huidige projectfinancieringen blijven bestaan en zich verder kunnen ontwikkelen als Informatiepunt voor alle mensen die aan de andere kant van de grens met overheidshandelen te maken krijgen.

Duitsland-Nederlandhuis
In 2019 is gestart met gesprekken over de daadwerkelijke realisatie van het Duitsland-Nederlandhuis.

Roze zaterdag
Op 29 juni vond in Venlo de jaarlijkse viering van Roze zaterdag plaats. Deze nationale viering van de lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, interseksuele groep (LHBTI) werd in samenwerking met onze partnerstad Krefeld georganiseerd. In de aanloop naar deze bijeenkomst werden gezamenlijk verschillende bijeenkomsten en activiteiten georganiseerd, waaronder een openlucht ontbijt en een openbaar kussengevecht. De samenwerking met de partnerstad Krefeld leverde een bijzondere samenwerking op, die door onze partnerstad als zeer verfrissend en vernieuwend werd ervaren. Ze heeft geleid tot het voornemen om volgend jaar in Krefeld een lokale uitvoering van Christopher Street Day te organiseren.

Mayor Summit in Düsseldorf
Burgemeester Scholten nam op uitnodiging van Oberbürgermeister Geisel van Düsseldorf op 30 en 31 augustus deel aan de tweede Mayor Summit on living together. Tijdens deze topontmoeting met vertegenwoordigers uit 19 wereldsteden werd gesproken over verschillende gemeentelijke thema's. Burgemeester Scholten hield een korte inleiding over de wijze waarop Venlo C2C implementeert om daarmee een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in de stad.

Grenslandconferentie
De conferentie werd door ongeveer 300 bestuurders uit NRW en Nederland bezocht. De in het afgelopen jaar geboekte resultaten werden gepresenteerd. Zo zijn afspraken gemaakt over de structurele financiering van de Grensinfopunten. Er is een deelerkenning gekomen voor de Nederlandse pedagogisch medewerkers op de basisscholen groep 1 en 2 zodat zij ook in Nordrhein Westfalen aan de slag kunnen in de Kindertagesstätten en er zijn afspraken gemaakt over de samenwerking op infrastructureel gebied. Daarnaast was er ruimschoots aandacht voor het leveren van nieuwe bouwstenen ten aanzien van de grensland agenda, vooral op het gebied van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt, onderwijs en mobiliteit, én infrastructuur. Met betrekking tot het onderwerp veiligheid waren nog onvoldoende resultaten bekend om hierover te berichten.
Onmiddellijk voorafgaand aan de grensland conferentie werden in Venlo afspraken gemaakt over een concessie voor een intercity verbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf. Deze verbinding wordt nu onder de verantwoordelijkheid van het Duitse VerkehrsverbundRhein Ruhr aanbesteed en moet in 2025 leiden tot een rechtstreekse verbinding tussen de beide steden, met een tussenstop in Venlo.

Stedenband met Krefeld
De stedenband met onze partnerstad Krefeld krijgt steeds meer profiel door gezamenlijke activiteiten, waaronder een miniconferentie over verschillende aspecten van een Leven Lang Leren op basis van de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN.  Een van de gezamenlijke acties is de uitvoering van een haalbaarheidsstudie naar een snelle fietsverbinding tussen de twee steden, met aansluiting op de Greenport Bikeway en de Fahrradschnellweg Ruhr naar het oosten. De inspanningen van de beide steden leiden tot (nieuwe) contacten tussen culturele instellingen (theaters) onderwijs- en welzijnsinstellingen. C Public Affairs (inclusief derde geldstromen)

Interbestuurlijk Programma
Venlo is in 2019 aangewezen als een van de IBP proeftuinen regionale economie waarbij het grensoverschrijdend aspect een belangrijk onderwerp is. In 2019 hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden met Duitse partners over hun deelname aan het IBP. In een startbijeenkomst in december hebben Viersen, Krefeld, Mönchengladbach en het Euregio Bureau aangegeven te willen participeren. Krefeld heeft daarbij aangegeven actief te willen participeren in de uitwerking. Dit is begin 2020 opgepakt.

Expo Real
Venlo participeert in de stand van Standort Niederrhein bij de Exop Real in München, de grootste vastgoedbeurs van Europa. Voor het onderhouden van de relevante netwerken aan Duitse zijde is deelname aan deze beurs van groot belang; vrijwel alle voor Venlo relevante bestuurders zijn op deze beurs aanwezig.

C2C
Met de ontwikkeling van het Healthy Buildings Network is een netwerk ontstaan waarde effecten van het stadskantoor ook een wetenschappelijke onderbouwing krijgen en er meer kennis over duurzame gebouwen ontstaat. Venlo heeft in Duitsland een grote naam op het gebied van gezonde gebouwen gekregen. Dat uit zich onder andere in de deelname in het genoemde netwerk en in het aantal aanvragen voor workshops en rondleidingen.

Vital Nodes (Horizon 2020 project)
Om de opgave van Venlo op het gebied van logistieke functie en leefbaarheid goed op de kaart te krijgen en daarmee ook voor toekomstige Europese subsidieregelingen goed te zijn voorgesorteerd zijn we aangehaakt op een toonaangevend consortium dat zich over deze vraagstukken buigt en hierover advies afgeeft aan de Europese Commissie. Venlo heeft in februari 2019 een groot event gehost waarbij veertig vertegenwoordigers uit Sofia, Pireus, Bilbao, Keulen, Antwerpen, Tallinn en Wenen bij elkaar gekomen zijn om over eerder genoemde materie te discussiëren.  Het uiteindelijke doel is om Venlo als "urban node" aangemerkt te krijgen in het TEN-T netwerk (TEN-T is de verordening en bijbehorend netwerk dat door Europa wordt gebruikt om bereikbaarheid/doorstroming te waarborgen). De TEN-T verordening is het beleidskader voor de subsidieregeling CEF (Connecting European Facilities) waar Venlo in 2019 ook succesvol aanspraak heeft gemaakt in meerdere projecten.
TEN-T
In diverse beleidsoverleggen   in Den Haag en Brussel is  veel werk verzet om de  opgaven/knelpunten  van Venlo te agenderen  om zodoende een betere positie te krijgen op het TEN-T netwerk. Daarnaast nemen we actief deel aan een belangenbehartigingsorganisatie EGTC Rhine Alpine en hebben we in 2019 ook bijgedragen aan diverse werkgroepen en de samenwerking opgestart om samen met Mannheim en Turijn een subsidieaanvraag in te dienen rondom verduurzaming van vervoer.

Begeleidingsgroep RIS3
In 2019 heeft Venlo als vertegenwoordiger van de Limburgse Steden deelgenomen aan de begeleidingsgroep RIS3, de nieuwe Regionale Innovatie Strategie, die het landsdeel Zuid (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg) op moet stellen. In RIS3 leggen de gezamenlijke partners (overheden, triple helixen, kennisinstellingen) uit deze provincies hun innovatiestrategie voor de komende jaren vast, gericht op het verbeteren van het innovatieproces. Met dit document wordt een basis gelegd voor de uitwerking van o.a. subsidieprogramma’s als OP-zuid. Het document “Innoveren en realiseren met impact: RIS3 Zuid-Nederland 2021-2027” zal in het voorjaar 2020 worden vastgesteld. Hierna wordt gestart met de uitwerking van het programma OP-zuid.

Europese geldstromen
Venlo is projectpartner geworden in het Horizon 2020 project Pop Machina. Met dit project wordt gewerkt aan de doorontwikkeling van KanDoen vanuit circulaire economie perspectief. Daarnaast is voor KanDoen een ESF subsidie binnengehaald voor de doorontwikkeling van de methodiek die hiervoor wordt gebruikt. Er is ook een ESF subsidie binnengehaald voor de Venlose arbeidsmarkt aanpak van statushouders.
Op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid zijn in 2019 Europese subsidies binnen gehaald voor de vrachtwagenparkeerplaats uitbreiding aan de James Cookweg en voor de ondertunneling Vierpaardjes (en ontwikkelingen emplacement als onderdeel van onze projectpartner ProRail). Beide geldstromen komen uit de Europese regeling CEF. Ten aanzien van de doorontwikkeling van duurzame mobiliteitsbeleid heeft Venlo als onderdeel van Europees consortium ook middelen binnengehaald uit het Interreg Europe programma.
Voor de ontwikkeling van Mönchengladbach en Venlo als studentensteden heeft Venlo als onderdeel van een Euregionaal consortium middelen verworven uit het programma Interreg Nederland Duitsland.